Jadłospis w przedszkolu

 

wtorek, 22.04.2025

alergeny

śniadanie

płatki wielozbożowe na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, jajecznica, serek kanapkowy, warzywa surowe

herbata z cytryną, owoc

1, 3, 4, 7, 10

obiad

zupa ziemniaczana

ryż z jabłkami prażonymi, cynamonem i jogurtem naturalnym

sok owocowy

1, 3, 7, 9

podwieczorek

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, ser żółty, warzywa surowe

herbata z cytryną

1, 3, 7

 

środa, 23.04.2025

alergeny

śniadanie

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, pasta z makreli ze szczypiorkiem, wędlina, warzywa surowe

kawa Inka na mleku

1, 3, 4, 7, 10

obiad

zupa pieczarkowa z makaronem

pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki gotowane, sałata lodowa z papryką i ogórkiem

sok owocowy

1, 3, 7, 9, 10

podwieczorek

świderki cynamonowe (wyrób własny), jogurt naturalny, owoc

1, 7

 

czwartek, 24.04.2025

alergeny

śniadanie

płatki jęczmienne na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, warzywa surowe

herbata z cytryną

1, 3, 4, 7, 10

obiad

barszcz czerwony

karkówka pieczona, kasza bulgur, marchewka mini

sok owocowy

1, 3, 7, 9, 10

podwieczorek

talerzyk owocowy (jabłko, papaja, pomarańcza), chrupki kukurydziane

napar z herbaty owocowej

1, 3, 7, 10

 

piątek, 25.04.2025

alergeny

śniadanie

płatki ryżowe na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, twarożek domowy, ser żółty, warzywa surowe, herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

obiad

zupa szczawiowa z jajkiem

ryba (miruna) po grecku, ziemniaki gotowane

sok owocowy

 

1, 3, 4, 7, 9, 10

podwieczorek

kruche babeczki z galaretką i bitą śmietaną, owoc

1, 3, 7

 

poniedziałek, 28.04.2025

alergeny

 śniadanie

płatki orkiszowe na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, ser żółty, warzywa surowe, herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

obiad

zupa brokułowa

gulasz wołowy, kasza gryczana biała, surówka szwedzka

sok owocowy

1, 7, 9, 10

podwieczorek

kisiel truskawkowy, biszkopty, owoc

herbata z cytryną

1, 7

 

wtorek, 29.04.2025

alergeny

śniadanie

zapiekanki z serem żółtym i wędliną, warzywa surowe

kakao do picia, owoc

1, 3, 7, 10

obiad

rosół drobiowy z makaronem

udzik pieczony, ziemniaki, marchewka z groszkiem

sok owocowy

1, 3, 7, 9, 10

podwieczorek

ciasto zebra (wyrób własny), owoc, napar z herbaty owocowej

1, 3, 7, 10

 

środa, 30.04.2025

alergeny

śniadanie

płatki kukurydziane na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, pasztet drobiowy, wędlina, warzywa surowe

herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

obiad

kapuśniak z kiszonej kapusty

pierogi z serem białym, polewa truskawkowa, owoc

sok owocowy

1, 3, 7, 9

podwieczorek

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, warzywa surowe, herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

 

piątek, 2.05.2025

alergeny

śniadanie

płatki jaglane na mleku

pieczywo mieszane, masło śmietankowe, jajecznica, wędlina, warzywa surowe

herbata z cytryną

1, 3, 7, 10

obiad

zupa grochowa

paluszki rybne, ziemniaki gotowane, bukiet warzyw

sok owocowy

 

1, 3, 4, 7, 9, 10

podwieczorek

wafle kukurydziane, soczek owocowy, owoc

1, 3, 7

 

Do przygotowania napojów (np. herbat, kawy inki) używa się nie więcej niż 10 g cukru w 250 ml produktu.

W sokach owocowych podawanych przy obiedzie występują naturalne cukry.

Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie. woda do picia dostępna jest przez cały dzień.